Η Ε.Ε.Ο.Φ. (Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών) ιδρύθηκε το 1988.

Κινητήριος δύναμη, υπήρξε η αναγκαιότητα για ένα φορέα, όπου οι φαρμακοποιοί θα μπορούσαν με πιο μαζικό τρόπο και ανοικτές διαδικασίες να πληροφορούνται, να μαθαίνουν, να οργανώνουν τα εργαστήρια τους, προκειμένου να παρασκευάζονται τα γαληνικά σκευάσματα με την ομοιοπαθητική μέθοδο.

Με την παρέμβαση των συναδέλφων που στελέχωναν την Ε.Ε.Ο.Φ, επιτεύχθηκε η αναγνώριση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων ως Γαληνικά σκευάσματα.

Σκοπός της Ε.Ε.Ο.Φ., είναι να εκπαιδεύσει, να ενημερώσει και να εφοδιάσει τον Έλληνα φαρμακοποιό, όσο γίνεται πιο άρτια, δεδομένου του επιστημονικού του ρόλου.


Ποια είναι τα σχέδια της ΕΕΟΦ για το μέλλον; Για ποιο λόγο ένας φαρμακοποιός, με όποιον τρόπο και αν ασχολείται με την ομοιοπαθητική να εγγραφεί ως μέλος στην Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών; 

Στόχοι της ΕΕΟΦ είναι:

  • Η μελέτη και προαγωγή της Ομοιοπαθητικής επιστήμης και ειδικότερα της φαρμακευτικής και η προάσπιση των συμφερόντων των ομοιοπαθητικών φαρμακοποιών.
  • Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με την Ομοιοπαθητική, μέσα από το φαρμακείο, το οποίο αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του ιατρού και του ασθενή.
  • Η αναγνώριση και αποζημίωση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων από τα ασφαλιστικά ταμεία, ως «γαληνικά φαρμακοτεχνικά σκευάσματα», όπως γινόταν μέχρι το 2000, σε συνεργασία με την Εταιρεία των Ομοιοπαθητικών Ιατρών.
  • Η συσπείρωση στην ΕΕΟΦ εκείνων των Ομοιοπαθητικών φαρμακοποιών, που με ευσυνείδητο επαγγελματισμό εξυπηρετούν το ομοιοπαθητικό φάρμακο, και η δημιουργία ενιαίου καταλόγου Ομοιοπαθητικών φαρμακείων.
  • Η στενότερη συνεργασία με τους γιατρούς, βασισμένη στην αρχή του αμοιβαίου σεβασμού του λειτουργήματος που κάθε κλάδος υπηρετεί.

Η ΕΕΟΦ δραστηριοποιείται για την επίλυση πρακτικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων είναι και η με ακόμη καλύτερο τρόπο οργάνωση των εφημέριων.

Όλα τα μέλη του Δ.Σ., είναι κυρίως φαρμακοποιοί πάγκου, οι οποίοι ασχολούνται με το εργαστήριο, γνωρίζουν τα γαληνικά και ομοιοπαθητικά σκευάσματα, είναι σε καθημερινή επαφή με τους ασθενείς και το κοινό και κατά συνέπεια γνωρίζουν «από πρώτο χέρι» τα προβλήματα του ομοιοπαθητικού φαρμακοποιού.

Η Ομοιοπαθητική στην Ελλάδα, δεν έχει φτάσει στο σημείο που θα έπρεπε, όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Πολλοί παράγοντες έχουν παίξει το ρόλο τους, παρόλα αυτά, είναι η χρονική στιγμή όπου ομόφωνα οι ενδιαφερόμενοι, αντιτάσσονται στις παραποιήσεις, που καλλιεργούνται χρόνια τώρα ενάντια στην Ομοιοπαθητική στην χώρα μας. Η ομοιοπαθητική στην Ελλάδα, έχει πρόσφατα μια μοναδική, υπέροχη πορεία και δυναμική, γνωστή σε όλο τον κόσμο, η οποία εκφράζεται μέσα από μαθήματα, εκδόσεις βιβλίων, πανεπιστημιακές μελέτες καθώς και έρευνα, γι αυτό και είναι μεγάλη η αναγνώριση και αποδοχή της από το ελληνικό κοινό.