ΦαρμακοΠΟΙΟΙ ή ΦαρμακοΠΩΛΕΣ ;

Από: Ευσταθίου Χριστιάνα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαστε επιτέλους στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τη δημιουργία του ιστότοπου των Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών, σε μία περίοδο από τις κρισιμότερες για τον κλάδο. Δεν είναι τόσο οι ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει το επάγγελμά μας, όσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που υπάρχει. Τίποτε πλέον δεν είναι δεδομένο.

Παλιά ξέραμε ότι έχουμε σταθερό και συγκεκριμένο ωράριο. Μάλιστα διαμαρτυρόμασταν για το διακοπτόμενο ωράριο, και κάποιοι μπορεί και να προτιμούσαμε το συνεχές. Μας ήρθε. Λίγο όμως πιο εκτεταμένο από ότι το περιμέναμε.

Παλιά ξέραμε ότι αργούμε μεν να πληρωθούμε από τα ταμεία, αλλά ότι τουλάχιστον δεν θα τα χάναμε τα χρήματά μας. Τώρα, οι φήμες για την καταβολή των οφειλομένων από τα ταμεία με ομόλογα του δημοσίου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Παλιά ξέραμε ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού διέπεται από μία νομοθεσία με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του φαρμάκου ως κοινωνικού αγαθού. Τώρα, είμαστε όλοι μάρτυρες των προσπαθειών και των κινήσεων που γίνονται με στόχο την απόλυτη εμπορευματοποίηση του φαρμάκου.

Παλιά ξέραμε ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού είναι αξιοπρεπές και αξιοσέβαστο. Τώρα, βοηθούντων και κάποιων επίορκων συναδέλφων, ακούμε ότι είμαστε «μπακάληδες» με «μαγαζάκια». Μπορεί και να έχουν δίκιο. Γιατί οι ισχυριζόμενοι αυτά, προφανώς μας επιφυλάσσουν την ίδια μοίρα. Αυτή της εξαφάνισης. Ποιοι «μπακάληδες» όμως επιβίωσαν αγαπητοί συνάδελφοι? Αυτοί που διαφοροποιήθηκαν. Αυτοί που έκαναν τα μπακάλικα «delicatessen».

Εμείς ως φαρμακοποιοί, δε χρειάζεται φυσικά να κάνουμε τα φαρμακεία μας delicatessen….

Εμείς ως φαρμακοποιοί έχουμε στα χέρια μας ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Μία συγκεκριμένη ειδικότητα. Μία συγκεκριμένη και μοναδική ικανότητα. Να ΠΟΙΟΥΜΕ ΦΑΡΜΑΚΟ. Όχι να το πωλούμε απλώς. Είμαστε σε θέση βάσει των σπουδών μας, να φτιάξουμε, να παρασκευάσουμε ένα φάρμακο, να το προτείνουμε στον πελάτη μας, να τον συμβουλεύσουμε, να τον κατευθύνουμε. Δηλαδή να προάγουμε και να διαφυλάττουμε την υγεία του πολίτη, ο οποίος στο πρόσωπο μας πρέπει να βλέπει τον καταρτισμένο επιστήμονα και όχι τον «επιχειρηματία».

Το κλειδί λοιπόν της επιβίωσης είναι η διαφοροποίηση. Η διαφοροποίηση έρχεται μέσα από τη γνώση, και την εξειδίκευση.

Η διαφοροποίηση λοιπόν, δύναται να έρθει πλέον, ΜΟΝΟ από το εργαστήριο του φαρμακείου μας.

Ως Ομοιοπαθητικοί Φαρμακοποιοί υπηρετούμε μέσα από τα φαρμακεία μας μία θεραπευτική την οποία πιστεύουμε, σεβόμαστε και επιθυμούμε να προστατεύσουμε. Την υπηρετούμε εκτελώντας τη συνταγή του Ομοιοπαθητικού Ιατρού, παρασκευάζοντας στο εργαστήριό μας το Ομοιοπαθητικό Φάρμακο που ορίζει ο ιατρός. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι γαληνικό σκεύασμα. Δια χειρός φαρμακοποιού.

Υποχρέωσή μας λοιπόν, αλλά και ανάγκη που επιτάσσει η εποχή, είναι το εργαστήριο του φαρμακείου μας να είναι στο ύψος των περιστάσεων, εξοπλισμένο και λειτουργικό. Όχι μόνο για την παρασκευή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων αλλά και όποιων άλλων γαληνικών σκευασμάτων μας ζητηθούν.

Υποχρέωσή μας επίσης είναι η διαρκής ενημέρωση, κατάρτιση και η τόσο πια διάσημη «διά βίου εκπαίδευση». Επιλέξτε φορέα, επιλέξτε τομέα, επιλέξτε θεραπευτική. Μην απορρίπτετε , μην αποκλείετε. Ενημερωθείτε. Η γνώση είναι αυτή που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω εδραίωση της σχέσης σας με τους πελάτες σας.

Η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών είναι ένα επιστημονικό σωματείο με 25ετή παρουσία στο χώρο, με 350 φαρμακοποιούς μέλη από όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τα Επιστημονικά Σωματεία των Ιατρών. Στόχος μας για την επόμενη χρονιά είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος, τόσο για την Φαρμακευτική Τεχνολογία του Ομοιοπαθητικού Φαρμάκου όσο και των Γαληνικών σκευασμάτων γενικότερα.

Οι γνώσεις μας είναι και οφείλουμε να είναι στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας.

Είναι στην υπηρεσία του κοινού καλού.


Ευσταθίου Χριστιάνα 

Φαρμακοποιός 

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικων Φαρμακοποιών