Βιοχημικά άλατα Schuessler

Από: Γιάννα Θ. Περγαντά


Στην σημερινή εποχή οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας, για την πρόληψη και θεραπεία διαφόρων ασθενειών, αναγνωρίζονται και εφαρμόζονται όλο και περισσότερο από πλήθος ιατρών με σημαντικά για τον ασθενή αποτελέσματα.

Η Ομοιοπαθητική θεραπευτική έχει εισαχθεί τα τελευταία 20 χρόνια στη ζωή του Έλληνα, αλλά δεν αποτελεί καινούργια επιστημονική – θεραπευτική άποψη.

Οι ρίζες της ξεκινούν από την πρώτη θεραπευτική χρησιμοποίηση του φυτικού, ζωικού και ορυκτού βασιλείου από τον άνθρωπο.

Τα ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα αποτελούν μια από τις πιο ασφαλείς μεθόδους πρόληψης και θεραπείας διαφόρων παθήσεων ενώ συγχρόνως ο συνδυασμός αυτών ενεργεί αποτελεσματικά τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ ΒΙΟΧΗΜΙΚΑ ΑΛΑΤΑ SCHUESSLER

Ιδρυτής αυτού του τρόπου θεραπευτικής είναι ο Dr Wilhelm Schuessler. Γεννήθηκε στη Γερμανία όπου και σπούδασε Ιατρική. Συνέχισε τις σπουδές του στην ομοιοπαθητική ιατρική χρησιμοποιώντας όλες τις ομοιοπαθητικές ουσίες. Ήταν μαθητής του ιδρυτή της Ομοιοπαθητικής Dr.Samuel Hahnemamm ενώ μετά από μακρόχρονη εμπειρία στην εφαρμογή της Ομοιοπαθητικής ιατρικής περιορίστηκε αποκλειστικά στη χρήση ορυκτών ουσιών.

Το 1873 ο Dr Schuessler μετά από πολυετή έρευνα για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών μέσων δημοσίευσε το άρθρο “Shortened Therapeutics” με το οποίο δημοσίευσε και επίσημα έναν άλλο επιστημονικό κλάδο εκείνο της Βιοχημείας.

Βιοχημεία είναι ο κλάδος της Χημείας που αναλύει τη ζωή σε κυτταρικό επίπεδο. Σε όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος υπάρχουν ανόργανα συστατικά τα οποία έχουν σχηματιστεί από χημικά στοιχεία όπως το υδρογόνο, ο άνθρακας κτλ. Τα ανόργανα αυτά συστατικά περιέχουν ανόργανα άλατα τα οποία επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Διαλύονται στο αίμα μέσω του οποίου μεταφέρονται στους ιστούς ενώ η έλλειψη ή η ανεπάρκεια αυτών μπορεί να διαταράξει την υγεία του ανθρώπινου σώματος.

Η βασικότερη καινοτομία στην εφαρμογή αυτού του τρόπου θεραπείας στηρίζεται στην άποψη του schuessler πως οι ανόργανες ουσίες στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος μπορούν να θεραπεύσουν τις ασθένειες εκείνες οι οποίες είναι ιάσιμες.

Η βιοχημική ιατρική αντιμετωπίζει το άτομο σαν μια ολότητα, λαμβάνει υπόψη την ψυχοσύνθεση του ατόμου εκτός από την παθολογία και την κλινική συμπτωματολογία του ασθενούς.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ TISSUESALTS(ΒΙΟΧΗΜΙΚΑ ΑΛΑΤΑ)

Τα βιοχημικά άλατα είναι 12 και παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα

Calc. Phos.Κνησμός. Κατάλληλο και σε προβλήματα δοντιών.
Calcium Phosphate
Calc. Sulph.Επούλωση δέρματος.
Calcium Sulphate
Ferr. Phos.Συμπτώματα βήχα και κρυολογήματος.
Iron Phosphate
Kali. Mur.Βήχας, κρυολόγημα, αναπνευστικές παθήσεις.
Potassium Chloride
Kali. Phos.Νευρική υπερένταση. Κατάλληλο για πονοκεφάλους, νευρικές παθήσεις.
Potassium Phosphate
Kali. Sulph.Μαλακτικό δέρματος. Βοηθητικό στις περιπτώσεις τριχόπτωσης καθώς και ενισχυτικό για τα νύχια.
Potassium Sulphate
Mag. Phos.Κράμπες . Κατάλληλο για νευραλγίες και μυϊκούς πόνους.
Magnesium Phosphate
Nat. Mur.Υδαρές κρυολόγημα. Συνάχι, καταρροή, έλλειψη οσμής και γεύσης.
Sodium Chloride
Nat. Phos.Καούρα . προβλήματα πέψης.
Sodium Phosphate
Nat. Sulph.Συμπτώματα γρίπης. Το άλας του «συκωτιού».
Sodium Sulphate
SilicaΚαθαριστικό, αποτοξινωτικό .
Silicon Dioxide

Ονομάζονται άλατα των ιστών και θεραπευτικά δρουν όπως όλα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Η παρασκευή τους γίνεται με λειοτρίβηση και όχι με εμβροχή . Οι θεραπείες που στηρίζονται στα βιοχημικά άλατα θεωρείται ότι έχουν ρυθμιστικό χαρακτήρα στα άλατα του σώματος, αφού διατηρούν την οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού σταθερή. Διατίθενται με τη μορφή caps, tbl ή ακόμη και σκόνης.

ΤΑ ‘’ΟΧΙ’’ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ

Κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής αγωγής αλλά και για ένα μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, αποφεύγεται η χρήση των:

  • Φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, κορτιζόνη, ορμόνες κ.α.
  • Καμφοράς, δηλαδή ναφθαλίνης, καμφορούχων αλοιφών και πολύ δυνατών οσμών
  • Μέντας, δηλαδή τσίχλες, καραμέλες με μέντα, οδοντόκρεμες
  • Καφέ και αφεψήματα που περιέχουν καφεΐνη & τείνη (διατίθενται στα φαρμακεία υποκατάστατα του στιγμιαίου καφέ από κριθάρι, ρεβύθι, κιχώρι, σύκα κ.α.).
  • Coca-cola.
  • Γαρύφαλο ή ευγενόλη που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι

Γιάννα Θ. Περγαντά

Φαρμακοποιός

Γεν. Γραμμ. ΕΕΟΦ